BejelentésSÁRKÁNYSZÍV Sárkányhajó Szakosztály
DVSC

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek.
+
Ingyenes tanulmány:
10 megdöbbentő ok, ami miatt nem megy az angol.

Versenyszabályok

Wikipédiában találtam

Versenyszabályok
• táv: 250m és 500 m, 1000 m, 2000 m(körpályán)
• osztályok: nyílt (általában tiszta férfi), női és vegyes osztály. A vegyes legénységben minimum 8, maximum 12 nőnek kell eveznie. A dobos és a kormányos lehet ellenkező nemű is. 40 év feletti (senior) és 18 év alatti (junior).
• legénység: 20 fő lapátos, 1 fő dobos, 1 fő kormányos és 4 fő tartalék alkot egy legénységet (crew).


Ezeket a szabályokat a MSSZ honlapján találtam:

A sárkányhajózás szabályai

Versenytávok
A sárkányhajó versenyeken általában 250 és 500 m-es távokat rendeznek, de a pálya adottságaitól függően a szervezők időnként felveszik a programba az 1000 m-es illetve 2000 m-es számokat is. Az utóbbi körpályán rendezve igen látványos.
A versenyeket evezőspálya szélességű, bójákkal kijelölt pályán tartják. A rendezők biztosítják mindig a megfelelő számú hajót, így a résztvevőknek nem kell a szállításra költeniük. Ennek ellenére a versenyszabály megengedi, hogy a legénységek a saját hajójukban induljanak, amelyet a többi hajó súlyához igazítanak (plusz - mínusz 2 kg eltéréssel). Ezzel a lehetőséggel nem szoktak élni a csapatok. A versenyfutamok előtt sorsolással döntenek, hogy melyik legénység melyik pályán versenyez, amelyikhez mindig ugyanaz a hajó tartozik, így a rajtszámokat nem kell állandóan cserélgetni.

Versenyosztályok
A versenyeket nyílt (általában tiszta férfi), női és vegyes osztályban rendezik. A vegyes legénységben minimum 8, maximum 12 nőnek kell eveznie. A dobos és a kormányos lehet ellenkező nemű is. Versenyeket tartanak 40 év felettieknek (senior) és 18 év alattiaknak (junior) is.

Mi a legénység és mi a csapat?
A versenyeken 20 fő lapátos, 1 fő dobos, 1 fő kormányos és 4 fő tartalék alkot egy legénységet (crew). A versenykiírás határozza meg, hogy a nemzetközi versenyeken hány legénység képviselhet egy országot osztályonként. Egy osztályban mindig ugyanaz a legénység indulhat a 250, 500 illetve 1000 méteres távokon. A futamok előtt a cseréket nem kell bejelenteni írásban, hanem névsor ellenőrzéskor csak a nevezési lapon szereplő 26 főből kerülhet a hajóba a 20-22 versenyző. A versenyben részt lehet venni 18 illetve 20 lapátossal is.
Egyes versenyeken a helyi adottságoktól függően (pl. nagy hullámok) a rendezők a lapátosok számát csökkenthetik 16 főre is.
Egy versenyen, egy nemzetet vagy egy klubbot képviselő legénységek alkotnak egy csapatot.

A sárkányhajó és lapát méretei
A hajó és a lapát formája és méretei az Nemzetközi Sárkányhajó Szövetség (IDBF) által meghatározottak.
A hajótest 12.50 méter, a sárkányfejjel és farokkal együtt 13,50 méter hosszú lehet.
A szélessége 1.15 méter. Súlya 250 kg.
A lapát hosszának 105 és 130 cm között kell lennie. Európában is a hong-kongi szabvány az elfogadott, amely lefelé szélesedő tollú kenu lapát. A toll szélessége 18 cm és szimmetrikus mind két oldala, amelyben kanál nem lehet.
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!